Nieuwe vacuümbron van Schmalz: Creëer vacuüm zonder perslucht!

De elektrische vacuümpomp ECBP van Schmalz vertegenwoordigt een nieuwe generatie van intelligente vacuümbronnen welke geen persluchtvoeding meer nodig hebben. De ECBP heeft een geïntegreerde interface voor aansluiting aan grijpers en robots, en is vooral geschikt voor gebruik bij lichtgewicht robotsystemen, net als bij stationair draaiende handlingsopgaven.

De elektrische vacuümbron ECBP is ideaal voor de handling van luchtdichte en iets poreuze werkstukken. Hij heeft een interne regelfunctie, welke de pompcapaciteit stuurt, afhankelijk van proces of werkstuk: bewegende poreuze delen zoals karton hebben aanzienlijk meer zuigkracht nodig en dus ook veel meer energie. Luchtdichte delen aan de andere kant vragen om minder zuigvermogen, dus de gebruiker kan de pompsnelheid reduceren. Deze flexibiliteit maakt de vacuümbron extreem efficiënt in  het energieverbruik.

Omdat het vacuüm wordt opgewekt zonder perslucht, en er dus geen toevoerslangen nodig zijn, is de ECBP bijzonder goed inzetbaar bij mobiele robots, volledig geautomatiseerde handlingssystemen voor kleine delen, en voor stationair lopende processen. Verschillende grijpers uit het Schmalz aanbod zoals het VEE systeem kunnen eenvoudig worden gemonteerd via de geïntegreerde flensaansluitingen. Aansluitingen voor lichtgewicht robots van verschillende merken werken op eenzelfde wijze.

Via een combi-data interface wordt de ECBP van spanning voorzien en levert hij de gebruiker procesdata via de IO-Link van de machine naar de cloud. Het monitoring system onderkent variaties in de vacuümtoevoer, en kan daardoor vroegtijdig storingen en stilstand voorkomen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het systeem aanzienlijk voor de gebruiker. Sterker nog: de gebruiker heeft verschillende mogelijkheden  om de pompcapaciteit aan een werkstuk via een NFC-geschikte mobile terminal of via de IO-Link in het controle centrum. 
Dankzij de kunststof behuizing weegt de ECBP slechts 700 gram en hij is zo ontworpen dat vorm van de pomp geen belemmering is bij gebruik. De elektrische aansluiting aan de pomp is gemaakt via een 8-pins M12 connector. De vacuümpomp heeft een debiet van 12 liter per minuut en een maximale onderdruk van -750 mbar bij een stroomverbruik van 0,7 Ampère.